A Villány OEM földrajzi árujelzővel rendelkező borok összesen 17 település szőlőiből álló körülhatárolt területen készülhetnek csak. Feltehetően már a kelták idejében is folyt szőlőtermesztés ezen a területen, de bizonyítottan a római időkben vonták termesztésbe a vidék kitűnő adottságú területeit, melyek kivétel nélkül a mai napig szinte folyamatos művelés alatt állnak. A római időkben a borvidék a Sopianae provincia része volt, ahol Probus császár jóvoltából az i.sz. 3. században igen komoly hangsúlyt fektettek a szőlők telepítésére, művelésére. A magyar történelemben az első feljegyzés a helyi bortermelésről egy 1249-ben kelt alapítólevélben található. A villányi borok kiváló minőségét jelzi, hogy már az 1800-as évek közepén eljutottak a tengerentúlra. A vörösborok a mai napig a helyi hagyományos eljárással készülnek. Ez a vörösbor készítési technológia közel 300 éves múltra tekint vissza, tehát a villányi borok minőségét az évszázadok alatt felhalmozott szaktudás garantálja. A villányi borok 1980-as évek végétől megfigyelhető markáns minőségi fejlődése számos elismerést kapott. Kiváló eredményekkel szerepelnek a nemzetközi borversenyeken és magas presztízsű termékekké váltak a fogyasztók körében.
Az egyedi jellemzőket és hagyományokat megőrző előírások
A Villány OEM földrajzi árujelző összesen tizenhárom féle csendes, két féle gyöngyöző borra valamint két fajta pezsgőre kerülhet fel, amelyeket szigorúan csak a körülhatárolt területen szüretelt, az előírásnak megfelelő módon termesztett szőlőből lehet elkészíteni. Az itt alkalmazott szőlőtermesztési technológia, az évszázadok során kialakult középmagas művelésmódok kiemelik a szőlők természeti és fajtaadottságait a cukortartalom, a színanyag és a tannintartalom tekintetében is. A szüret csak kíméletes lehet, bor csak válogatott szőlőből készülhet. A villányi borok minőségfejlődése a 2005-ben bevezetett termékhierarchiával és az ehhez kapcsolódó kiemelt eredetvédelmi szabályozással csúcsosodott ki. 2014-ben létrehozták a legmagasabb minőségi kategóriát, a kizárólag Cabernet Franc szőlőből készíthető Villányi super premium borok típusát, ahol a legmagasabb minőség a legmagasabb értékkel párosul.
A termőterület, a talaj és a klíma - A Villány OEM termőterülete Magyarország dél-nyugati szegletében, a környező síkságból kiemelkedő Villányi-hegység déli kitettségű lankáin kb. 25 km hosszan terül el. A középső-triász kori mészkőből és dolomitból, jurakori tengeri üledékből származó mészkőből, valamint az alsó-kréta időszakban képződött mészkőből álló talaj itt könnyen aprózódik és mállik, ezért rajta termékeny agyagos, löszös talajtakaró jött létre. A termőhely földrajzi helyzete alapján kimagasló mennyiségű és időtartamú napsugárzásban részesül, a csapadék évi mennyisége a sokéves átlag alapján 700 mm. A szőlő borította déli lejtőkön elsősorban a mediterrán hatás érvényesül.
Szőlőfajták - A szőlőültetvény átalakítások következtében a korábban domináns vörösbort adó fajta a Kadarka, jelentősen visszaszorult, helyét átvette a Kékoportó, ami mellett jelentős Kékfrankos, Merlot, Cabernet franc és sauvignon, valamint Zweigelt ültetvényeket hoztak létre. A fehérbort adó fajták közül az Olaszrizling válik dominánssá, mellette a Hárslevelű található meg nagyobb felületen.
A villányi OEM árujelzővel ellátott borok jellemzői
A Villányi borvidék elsősorban vörösborai miatt vált ismertté és nemzetközi hírűvé, de a természeti adottságai hagyományosan a fehérborok számára is kedvezőek. A vörösbort adó szőlőfajták változatos palettájának köszönhetően, a rozé és siller borok is szép számmal megtalálhatók a borvidék szortimentjében. Az éghajlati adottságok, a meszes-löszös, agyagos, tápanyagban gazdag talajok, valamint a termőhelyhez kiválóan alkalmazkodó hagyományos termesztésű fajták együttesen eredményezik a jellegzetes zamatú, finom savgerincű, gyümölcsös-fűszeres borokat, a vörösborok esetében pedig a tanninban, színanyagban gazdag, testes, harmonikus borokat. A super premium borok kizárólag a Cabernet franc fajtából készülnek, amelyek az elmúlt évtizedek alatt a borvidéken dolgozó szőlő- és bortermelők munkája, a fajta és a termőhely adottságai között kialakult összhangnak köszönhetően a villányi termőhely vezértermékévé váltak.
A Villányi OEM árujelző leghíresebb bora - a super prémium villányi vörösbor
A kizárólag Cabernet Franc szőlőből készíthető bort legalább 2 évig kell érlelni, amelyből a fahordóban történő érlelés ideje legalább 1 év. Ez a bor a legmagasabb minőséget képviseli, amit jól illusztrál az OEM árujelzőhöz készült termékleírás részletessége. Ez alapján a super prémium villányi vörösbor színe mély rubinvörös, akár bíborvörös, lilás árnyalatokkal. Illatában közepesnél intenzívebb, fejlődő vagy fejlett jegyeket mutat, aromáiban összetett, elsősorban még a primer jegyekből adódó érett gyümölcsös jelleg, a cabernet franc-ra jellemző kökény, erdei szamóca, szilva, feketecseresznye, cigánymeggy dominálnak, de már előfordulhat enyhén aszalt gyümölcsökre és lekvárra jellemző érlelt jegyek valamint fűszeres, borsos, földes jegyek egyaránt, melyek a hordós érlelésből adódó étcsokoládés, édesfűszeres, pörköléses, dohányos jegyekkel egészülhetnek ki. Ízében száraz, élénk, érett savszerkezet, magas- bársonyos, selymes- integrált tannin, testes, telt, vastag, sűrű textúra, magasabb alkohol érzet és koncentrált, komplex aromakarakterisztika jellemzi a bort. Összetett aromáiban az illat jegyeivel kell egyensúlyban lennie, azaz a fajtára jellemző érett, kökény, erdei szamóca, szilva, feketecseresznye, cigánymeggy gyümölcsös jegyei mellett előfordulhat már helyenként lekváros, aszalt gyümölcsös palackos érlelésre utaló jegyek, valamint fűszeres, borsos, földes jegyek egyaránt, melyek a hordós érlelésből adódó étcsokoládés, édesfűszeres, pörköléses, dohányos jegyekkel egészülhetnek ki. A bort mindenképpen hosszú utóíz jellemzi, nagyformátumú, elegáns, komplex bor, kiemelkedő érési potenciállal.
