A Villányi borvidék elsősorban vörösborai miatt vált ismertté és nemzetközi hírűvé, de a természeti adottságai hagyományosan a fehérborok számára is kedvezőek. A vörösbort adó szőlőfajták változatos palettájának köszönhetően, a rozé és siller borok is szép számmal megtalálhatók a borvidék szortimentjében. Az éghajlati adottságok, a meszes-löszös, agyagos, tápanyagban gazdag talajok, valamint a termőhelyhez kiválóan alkalmazkodó hagyományos termesztésű fajták együttesen eredményezik a jellegzetes zamatú, finom savgerincű, gyümölcsös-fűszeres borokat, a vörösborok esetében pedig a tanninban, színanyagban gazdag, testes, harmonikus borokat. A super premium borok kizárólag a Cabernet franc fajtából készülnek, amelyek az elmúlt évtizedek alatt a borvidéken dolgozó szőlő- és bortermelők munkája, a fajta és a termőhely adottságai között kialakult összhangnak köszönhetően a villányi termőhely vezértermékévé váltak.
A Villányi OEM árujelző leghíresebb bora - a super prémium villányi vörösbor
A kizárólag Cabernet Franc szőlőből készíthető bort legalább 2 évig kell érlelni, amelyből a fahordóban történő érlelés ideje legalább 1 év. Ez a bor a legmagasabb minőséget képviseli, amit jól illusztrál az OEM árujelzőhöz készült termékleírás részletessége. Ez alapján a super prémium villányi vörösbor színe mély rubinvörös, akár bíborvörös, lilás árnyalatokkal. Illatában közepesnél intenzívebb, fejlődő vagy fejlett jegyeket mutat, aromáiban összetett, elsősorban még a primer jegyekből adódó érett gyümölcsös jelleg, a cabernet franc-ra jellemző kökény, erdei szamóca, szilva, feketecseresznye, cigánymeggy dominálnak, de már előfordulhat enyhén aszalt gyümölcsökre és lekvárra jellemző érlelt jegyek valamint fűszeres, borsos, földes jegyek egyaránt, melyek a hordós érlelésből adódó étcsokoládés, édesfűszeres, pörköléses, dohányos jegyekkel egészülhetnek ki. Ízében száraz, élénk, érett savszerkezet, magas- bársonyos, selymes- integrált tannin, testes, telt, vastag, sűrű textúra, magasabb alkohol érzet és koncentrált, komplex aromakarakterisztika jellemzi a bort. Összetett aromáiban az illat jegyeivel kell egyensúlyban lennie, azaz a fajtára jellemző érett, kökény, erdei szamóca, szilva, feketecseresznye, cigánymeggy gyümölcsös jegyei mellett előfordulhat már helyenként lekváros, aszalt gyümölcsös palackos érlelésre utaló jegyek, valamint fűszeres, borsos, földes jegyek egyaránt, melyek a hordós érlelésből adódó étcsokoládés, édesfűszeres, pörköléses, dohányos jegyekkel egészülhetnek ki. A bort mindenképpen hosszú utóíz jellemzi, nagyformátumú, elegáns, komplex bor, kiemelkedő érési potenciállal.
