A balatonboglári földrajzi árujelzővel rendelkező borok 42 település szőlőiből álló, körülhatárolt területen készülnek. A római kortól híres szőlőtermő vidéken a 16. századig fejlett borkultúrára utaló feljegyzéseket találunk. Az ökológiai adottságainak, a termesztett fajták sokszínűségének és az itt élő szakemberek szaktudásának köszönhetően a borvidék fejlődése az elmúlt évtizedek folyamán rendkívül dinamikus - jelenleg a családi borászatok lettek a termelés minőségi mozgatórugói. A borvidék egyediségét és egyedülállóságát jelzi, hogy kiváló minőségű boraiból gyöngyözőbort és pezsgőt is állítanak elő. A borok minőségét az az évszázadok folyamán felhalmozott szaktudás garantálja, aminek köszönhetően a borászok a vinifikáció legkritikusabb szakaszait is pontosan irányítani tudják, így garantálva a fogyasztók számára a Balatonboglári borok állandó minőségét.
Az egyedi jellemzőket és hagyományokat megőrző előírások
A Balatonboglár OEM földrajzi árujelző összesen hat csendes és hat gyöngyöző bortípusra, valamint hat különböző minőségi pezsgőre kerülhet fel, amelyeket szigorúan csak a körülhatárolt területen szüretelt, az előírásnak megfelelő módon termesztett szőlőből lehet elkészíteni. Az évszázadok folyamán kialakított középmagas művelésmódoknak köszönhetően például a szőlő itt kevésbé szenved betegségektől. A boroknak pontosan körülírt érzékszervi és analitikai jellemzőknek kell megfelelniük, a pezsgők készítésének módja pedig részletesen szabályozott. Előírás például, hogy mennyi időt kell nemes élesztő üledéken érlelni vagy, hogy milyen minimum nyomás kell legyen a palackban. A terület legnagyobb kincse a Balaton tó, amely 78 kilométeres hosszával Közép-Európa legnagyobb vízfelülete és a jelentős hatással van mind az itt élő emberekre mind az itt készülő borokra.
A termőterület, a talaj és a klíma - A balatonboglári OEM termőterülete a Balaton Déli partján mintegy 50 km hosszúságban helyezkedik el, a szőlőültetvények magassága 105-300 méter között alakul. A területen jó tápanyag- és vízgazdálkodású talajok találhatóak, így a nyári aszály ezen a vidéken alig érezteti hatását. A dombok talaja valójában a Pannon-tenger agyagos, alacsony mésztartalmú homokos üledéke. A termőterület északi határa maga a Balaton tó, amely jelentősen befolyásolja a klimatikus viszonyokat. A nagy vízfelület temperál, csökkenti a korai fagyokat, nyáron a hőséget enyhíti. A szőlők folyamatos átszellőzését biztosítja az állandó É-ÉNy-i uralkodó szélirány, amely a Balaton nyílt vízfelülete fölött áthaladva szabadon áramlik be a déli part lankás dombjain elterülő ültetvényekre.
Szőlőfajták - Az elmúlt hatvan év folyamán a termelők, felismerve az illatos fajták termelésében rejlő ökológiai adottságaikat, fokozatosan az aromatikus fajták felé fordultak, mint a Cserszegi Fűszeres, a Chardonnay, a Sauvignon blanc, a Rizlingszilváni (Müller Thurgau), és Irsai Olivér, illetve a vörösborszőlők aránya is fokozatosan növekedett a termőterületen.
A balatonboglári árujelzővel ellátott borok jellemzői
A Balatonboglári borok közös jellemzője az íz- és illatvilágban felfedezhető markáns gyümölcsösség, ami mind a fehér- és rozé-, mind pedig a vörösborokban felfedezhető. Az intenzív gyümölcsösség mellett fontos kiemelni az aromák struktúrájának komplexitását és mélységét is. A pezsgőket termőtájra jellemző üde, gyümölcsös illatok mellett az érlelésből származó kekszes illatjegyek dominálják, a lekerekedett üde savak mellett a fő hangsúly a vajas ízjegyeken alapszik.
A balatonboglári árujelző egyik különleges bora: a Cserszegi Fűszeres
Cserszegi Fűszeres a magyar szőlőnemesítés egyik legsikeresebb eredménye. A fajta 1960-ban született Cserszegtomajon, ahol Bakonyi Károly, a kiváló szőlőnemesítő, az Irsai Olivér és a Piros Tramini keresztezésével egy új, karakteres illatú, fűszeres jegyeket hordozó szőlőt hozott létre. A Cserszegi Fűszeres friss, illatos, élénk savakkal rendelkező, gyakran virágos, bodzás, citrusos és muskotályos aromákat felvonultató bor. Bár önmagában is értékes, házasításra is alkalmas, mivel jól harmonizál más fehérbor-fajtákkal. Gasztronómiai szempontból is rendkívül sokoldalú bor, amely jól illik friss salátákhoz, halakhoz, könnyű szárnyas ételekhez, valamint mediterrán fűszerezésű fogásokhoz. A Cserszegi Fűszeres a magyar borászat egyik legértékesebb fehérborszőlő-fajtája, amely illatban, ízben és termelési szempontból is hamar versenyképes lett a nemzetközi piacon.
